Després del llarg hivern per fi arriba l’esperada primavera, i amb ella els passejos més llargs al camp, al bosc, als parcs, etc.

Aquesta època és important tenir alguns aspectes en compte, ja que hi ha més riscos per a la salut dels nostres peluts. Floreixen les plantes i arriben els insectes, paràsits i altres perills:

1. Eruga processionària
Durant el principi de la primavera, aquests perillosos insectes baixen en fila índia dels nius on han estat protegint-se del fred, i busquen a terra un lloc per poder enterrar-se i a l’estiu convertir-se en papallones. Poden recórrer fins a 30 metres per trobar el punt perfecte suposant una amenaça per als nostres peluts, que curiosos al veure-les desfilar, molt probablement aniran directament a ensumar-les.

Si el teu pelut entra en contacte amb elles, patirà reaccions al·lèrgiques que poden arribar a ser molt perilloses i fins i tot letals, per això han de ser tractats immediatament per un veterinari.

2. Puces, mosquits i paparres
A més de l’eruga processionària, hem de tenir especial compte amb altres paràsits com puces mosquits i paparres, que poden produir picor, dermatitis i a més poden transmetre malalties greus. El nostre consell és consultar amb el veterinari, que t’assessorarà de la millor manera per prevenir que afectin la teva mascota. Hi ha diferents tipus de repel·lents com collarets, esprais o pipetes. A més, també hi ha mètodes més naturals sense insecticides. Un bon consell també és el de mantenir una bona higiene en general, i passar el raspall en arribar a casa després del passeig.

3. Intoxicacions
A la primavera abunda la vegetació i tot comença a cobrir-se amb un mantell verd, i als nostres peluts els encanta. No obstant això, hem d’anar amb compte, ja que poden arribar a aparèixer perills. Tant en el camp com en els parcs de la ciutat es fa servir l’ús de pesticides i altres tractaments per a les plagues. Si un gos menja l’herba d’aquestes zones tractades, pot arribar a patir una intoxicació, presentant vòmits, apatia, o altres símptomes més greus. En el cas que el teu pelut mostri algun d’aquests símptomes o hagis detectat que pugui haver-se intoxicat, el més recomanat és visitar el veterinari.

4. Al·lèrgies
El teu pelut també pot presentar a al·lèrgies a diferents tipus de pòl·lens, insectes o algunes plantes i aliments. A la primavera la vegetació està en ple auge, i proliferen els insectes i el pol·len. Els símptomes de l’al·lèrgia poden variar des de conjuntivitis, rinitis, dermatitis, etc. Amb el mínim símptoma s’ha de visitar el veterinari, qui ens aconsellarà de la millor manera per tractar al teu millor amic.

5. Espigues
A partir de la primavera i durant tot l’estiu i tardor, al camp, i fins i tot en els parcs de les ciutats creixen les anomenades “espigues” per tot arreu. Quan aquestes s’assequen es desprenen les llavors i és molt fàcil que quan el nostre gos passeja o es refrega sobre d’elles, aquestes s’introdueixin per diferents orificis: nas, ulls, orelles.

Quan s’introdueixen en els orificis nasals notem que el gos o gat no deixa d’esternudar repetidament. Quan s’introdueixen a les orelles de l’animal no deixarà de sacsejar-les o bé anirà amb el cap tort cap al costat on està l’espiga. Quan s’introdueixen als ulls, es queden enganxades per dins de la parpella i produeixen una reacció inflamatòria i fins i tot úlceres a la còrnia. Notarem que l’animal té l’ull mig tancat i molt inflamat.

En tots aquests casos s’hauria de fer una visita al veterinari perquè aquest extregui les espigues com més aviat millor.

*Font: pàgina web de Gosbi